Copyright @ All Rights Reserved
I september 1959 anordnades på Långedrag en kappsegling mellan optimistjollar från
Kristinehamn, Hjo och Göteborg. Seglingen var avsedd som propaganda för juniorsegling och blev en klar framgång.
Barnavårdsnämndens fritidsbyrå hade sommaren 1959 uppmärksammat ett denna form av ungdomssegling i Köpenhamn och tanken var nu att få igång något liknande i Göteborg.
Min då sexårige son Tord, seglingsintresserad och båtvan ville vara med och titta på dessa seglingar, vilka han granskade med hela sin sexåriga ”sakkunskap”.
Efteråt vid jolle slipen frågade jag honom om han var intresserad av att vi byggde en optimistjolle under vintern så att han kunde segla egen båt nästa vår. Det vill han naturligtvis, men, och det var ett stort men, båten skulle ha spetsig för och spetsigt segel om han skulle vara intresserad.
Detta var oeftergivligt krav, alla försök till övertalning var meningslösa. Jag började skissa på en ny båt och när planerna efter hand tog fastare form så dök tanken upp att göra en båt, inte bara för min grabb, utan för många. En lättbyggd, billig och lättseglad båt. För att få den välseglad skulle det vara v-bottnad och röra sig som en jolle i vattnet. Jag kom på att en byggsats med maskin-tillverkade delar skulle ge lika skrov och vara lättbyggda och då skulle läst-bygga vara lämpligt byggsätt.
Nu visste jag hur jag ville ha skrovet och när jag tänkte på gamla Guntherriggade båtar som hade styv mast och rätt böjlighet på spiran så kunde det passa till Jolly Scotten. Riggen gav bra fart och segelegenskaper till båten
Nu var konstruktionen klar och en prototyp byggdes och provseglades sent på hösten 1959 vid Näset i Göteborg. Det blåste 5-6 m/sek och proven utföll väl till den samlade expertisens belåtenhet.
1960 börjades tillverkning av Jolly-Scott för allmänheten och det byggdes ca 1020 st och klassen hade sin storhetstid mellan 1962-1977.
Bredd: 1,25m
Längd: 3,40m
Segelyta: 5,0 kvm
Vikt skrov: 50kg
Konstr. Pelle Lawner
Rigg: Guntherrigg